Koučink jako nástroj sociální práce a jeho etické aspekty ve vztahu k jednotlivci - Vágaiová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá koučinkem jakožto nástrojem sociální práce ve vztahu k jednotlivci spolu s jeho etickým rozměrem. Je rozdělena na tři oddíly. V prvním oddíle je definován koučink, jeho východiska a modely. Koučink je zde odlišen od jiných nástrojů sociální práce, jako je poradenství a terapie a zároveň je zasazen do rámce pomáhání v sociální práci. Druhý oddíl se zaměřuje na vztah pomáhajícího pracovníka a klienta při využití koučinku. Jsou zde uvedena paradigmata vztahu, dále rovina pomáhajícího pracovníka s důrazem na kompetence a osobnostní dispozice a rovina klienta se zaměřením na jeho pojetí a vnitřní svět. Pojednává také o tématu pomoci a kontroly. Třetí oddíl se věnuje etickým aspektům, které jsou ve vztahu pomáhajícího pracovníka a klienta klíčové a které vyplývají z definování tohoto vztahu v druhém oddíle této práce. Mezi tyto aspekty patří svoboda, lidská důstojnost, respekt, autonomie, sebeurčení, osobnost pomáhajícího pracovníka, hodnoty, odpovědnost, svědomí a moc.
Coaching as social work tool and its ethical aspects in relationship to individuals
Keywords: koučink; sociální práce; etika v sociální práci; pomáhající pracovník; klient; vztah; svoboda; důstojnost; respekt; autonomie; sebeurčení; hodnoty; osobnost; odpovědnost; svědomí; moc; coaching; social work; ethics in social work; helping worker; client; relationship; freedom; dignity; respect; autonomy; self-determination; values; personality; responsibility; conscience; power