Možnosti eliminace interferencí u biochemických vyšetření se zaměřením na lipemické vzorky - Česánková, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná bakalářská práce se v teoretické části zaobírá charakteristikou laboratorní analýzy a možných chyb, které mají vliv na biochemická vyšetření. Blíže budou popsány interference - hemolýza, ikterita a lipémie (chylóza). V praktické části je proveden experiment, kde se zkoumá, zda vybrané analyty - lipáza a C-reaktivní protein jsou použitelné pro vyčeřovací systém LipoClear.
Possibilities of elimination of interferences in biochemical examination with a focus on lipemic samples.
Keywords: Chylózní (lipemické) sérum; preanalytická část analýzy; vyčeřování; lipáza; C-reaktivní protein.; Chylose (lipemic) serum; the pre-analytical part of the analysis; cleansing; lipase; C-reactive protein.