Postoje seniorů k domácímu násilí - Volfová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou domácího násilí z pohledu seniorů. Práce se skládá z teoretické a empirické části. Teoretická pasáž je rozdělená na tři hlavní části. První a stěžejní je věnována vymezení pojmu domácího násilí. V úvodu je popsán historický kontext s přesahem do dnešní společnosti a s tím související rozvoj legislativy v České republice. Dále jsou v práci vymezeny příčiny, které přispívají ke vzniku domácího násilí. Na tyto příčiny navazují dopady a to z hlediska psychického, fyzického i ekonomického. V závěru první části je věnován prostor aktérům domácího násilí, čili obětem a agresorům. U obětí domácího násilí je nejvíce pozornosti věnováno domácímu násilí páchaného na seniorech. Druhá část je věnována vymezením pojmu senior. Tato část zahrnuje postoje společnosti k seniorům a s tím související problém - ageismus. Závěr teoretické části se věnuje postojům, jeho složkám a funkcím. Empirická část zahrnuje již vlastní výzkum, jehož hlavním cílem bylo zjistit názory, které zaujímají senioři k domácímu násilí, včetně rozdílů z hlediska pohlaví. Dále si práce kladla za cíl zjistit, zda mají respondenti dostatek informací o tomto společenském fenoménu. Pro výzkum byla zvolena kvantitativní strategie. Jako technika sběru dat byl použit dotazník vlastní konstrukce. Po kontrole a následném vyřazení bylo pracováno s 227 dotazníky. Sběr dat probíhal v období od ledna do března roku 2020. Z provedeného výzkumu celkově vyplývá, že o uvedené problematice je informována necelá polovina respondentů. Dále bylo zjištěno, že názory respondentů na domácí násilí jsou v určité míře stále ovlivněny stereotypy, které se k této problematice vztahují. Na základě statistického testování ale nebylo potvrzeno, že by přijímání těchto nepravdivých tvrzení záviselo na pohlaví. Výzkum potvrdil, že muži jsou více tolerantní k projevům domácího násilí a mají větší tendenci domácí násilí tajit a řešit vše bez pomoci zvenčí.
Seniors' Attitudes to Domestic Violence
Keywords: domácí násilí; oběť; senior; názory a postoje; domestic violence; a victim; senior; opinions and attitudes