Návrh řešení cestní sítě pro komplexní pozemkovou úpravu. - Zídková, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce je zaměřena na vyhodnocení stávající cestní sítě v komplexní pozemkové úpravě Plav. Cílem práce je navrhnout rekonstrukce a nové polní cesty a vyhodnotit nutný zábor půdy. Dalším úkolem je navržení doplňkových opatření v cestní síti - doprovodná výsadba dřevin, příkopy apod. a posoudit cestní síť z hlediska možnosti jejího uplatnění v protierozním řešení území. Katastrální území Plav má rozlohu 510 ha a nachází se 8 km jižně od Českých Budějovic. Nedílnou součástí a podkladem pro zhodnocení skutečného stavu řešeného území byl terénní průzkum zaměřený na cestní síť. Cestní síť v řešeném území lze celkově zhodnotit jako nedostatečnou. Nízká hustota cestní sítě, nevyhovující technický stav, zanedbané nebo zcela chybějící doprovodné porosty podél cest si vyžadují mnoho opatření. Byly navrženy četné rekonstrukce a vybudování nových cest.
The proposal of a road network plan in a complex land consolidation project
Keywords: pozemkové úpravy; polní cesta; cestní síť; land consolidation; rural road; road network