Veterinární problematika v chovu Ara chloroptera a Ara macao. (rešeršní práce) - Jandová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2012)
Ara zelenokřídlý (Ara chloroptera) spolu s ara arakanga (Ara macao) u nás patří mezi nejvíce chované velké papoušky. Jedná se o odolné chovance, přesto mohou v chovech trpět rozličnými onemocněními. Cílem této práce bylo zpracovat dosavadní poznatky z jejich veterinární problematiky. Práce je rozdělena do několika hlavních bodů dle vlastností onemocnění. A to na infekční a invazní choroby, genetické poruchy, nádorové onemocnění či veterinární problémy způsobené environmentálními vlivy. V předposledním bodě jsou sepsány možné úrazy a zranění těchto ptáků a poslední bod zahrnuje zdravotní obtíže jako například zažívacího, dýchacího či psychického rázu. V závěru této práce jsou vyhodnoceny zásadní aspekty zdravotní problematiky v chovech těchto druhů.
Health problems in Ara chloroptera and Ara macao breeding (review)
Keywords: ara zelenokřídlý; ara arakanga; onemocnění; choroby; infekce; veterinární problematika; veterinární medicína; Red and Green Macaw; Scarlet Macaw; illnesses; diseases; infections; veterinary problems; veterinary medicine