Regionální rozvoj a plošná ochrana souborů lidové architektury v obcích okresu Plzeň - sever. - Metličková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce je zjistit, do jaké míry ovlivňuje rozvoj venkovského prostoru památková ochrana souborů lidové architektury ve vesnických památkových rezervacích a vesnických památkových zónách. Hlavním smyslem práce je ověřit výsledky památkové ochrany a postoje občanů, orgánů samosprávy i státní správy k této problematice a její důsledky pro rozvoj vybraných sídel. Výsledkem práce je navrhnout opatření k dalšímu rozvoji studovaných území vybraného okresu. Konkrétně se jedná o zóny: Dolany u Plzně, Dýšina, Hlince, Jarov, Kyšice, Lhota u Chříče, Radějov a Studená.
Regional development and the territorial protection of rural architecture complexes in villages in Plzeň - sever district.
Keywords: Dotace; lidová architektura; program obnovy venkova; regionální rozvoj; vesnická památková zóna.; Grant; rural architecture; plan of the country rehabilition; regional development; territorial protection