Vybrané etické problémy, s nimiž se může setkávat sociální pracovník v domově pro seniory při péči o umírající klienty. - Pfeffrová, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce identifikuje, popisuje, analyzuje a navrhuje etické řešení problémů, se kterými se setkává sociální pracovník v domově pro seniory při práci s umírajícími klienty. Diplomová práce je členěna do čtyř kapitol. První kapitola je zaměřena na vysvětlení pojmů umírání, stárnutí, domov pro seniory a sociální pracovník. Ve druhé kapitole jsou popsány vybrané etické pojmy, se kterými se sociální pracovník často setkává. Třetí kapitola je zaměřena na jednotlivé okruhy, ve kterých se sociální pracovník setkává s etickými problémy a dilematy. Jedná se o přemisťování klientů do nemocnice, zachování soukromí na dvoulůžkovém pokoji a přizpůsobení denního režimu umírajícímu klientovi. Poslední okruh je rozdělen na poskytování stravy, zajištění hygieny a duchovní péči. Poslední kapitola je shrnutí jednotlivých etických problémů s návrhy na jejich řešení. Přemisťování klientů v terminálním stádiu je v kompetenci zdravotní sestry, vhodnější by bylo, kdyby měl domov pro seniory lékaře, který by vyhodnocoval jednotlivé případy individuálně. Umírání na dvoulůžkovém pokoji za přítomnosti spolubydlícího je nepříjemnou záležitostí, kterou by do jisté míry vyřešil pokoj, kam by se mohl na dobu nezbytně nutnou nastěhovat spolubydlící umírajícího klienta. Strava je klientům podávána dle pravidelného časového harmonogramu, který by bylo správné upravit, aby klientům mohla být podávána strava individuálně dle potřeb jednotlivých klientů. Stejně tak by bylo správné upravit harmonogram povinných přestávek pracovníků, aby byla péče poskytována opravdu po dobu 24 hodin denně. Duchovní péče je nedostačující, za tuto situaci odpovídá sociální pracovník a měl by jí napravit pomocí spolupráce s duchovními z různých církví.
Selected ethical problems the social worker may meet when working with dying clients in the retirement home.
Keywords: Etika sociální péče o umírající; domov pro seniory; převoz klientů do nemocnice; soukromí klientů; denní režim domova pro seniory.; Ethic of social care about dying patients; nursing home; Transport of clients into hospital. Privacy of clients; Nursing homes daily schedule.