Rozvoj grafomotoriky a psaní u leváků - Voslářová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
V diplomové práci se zabýváme rozvojem psaní u leváků a obtížemi způsobenými nesprávným metodickým vedením. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části je nastíněna problematika vzniku leváctví vzhledem k mozkové nesouměrnosti a změnám laterality v průběhu vývoje jedince. Soustředíme se obzvláště na zjištění laterality a správné metodické vedení při psaní levorukých dětí. Druhá část diplomové práce je část praktická. V ní vytváříme návrh písanky pro levoruké děti, tj. písanky s nulovým sklonem písmen a psacích prvků, který je pro leváky přirozenější na rozdíl od sklonu, který je uváděn v běžných písankách. Práce je doložena přílohovým materiálem.
Development of Graphic-motor and Writing Skills of Left-handed Pupils
Keywords: leváctví; levorukost; lateralita; left-handed pupils