Komparace účetních výkazů dle české legislativy a IFRS/IAS - Jarešová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této diplomové práce je porovnání účetních výkazů dle české účetní legislativy (?ČÚL) a dle mezinárodních standardů účetního výkaznictví IAS/IFRS. Teoretická část se zaměřuje na formální porovnání účetních výkazů sestavených dle ČÚL a dle IAS/IFRS, předmětem komparace je obsah, forma a způsob sestavení účetních výkazů dle obou těchto legislativ. Rámcová úprava účetnictví v České republice vychází ze zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví a podobná úprava v IAS/IFRS je představována Koncepčním rámcem. Další část vysvětluje vybrané IAS/IFRS standardy, které jsou uplatňovány v konkrétní společnosti a porovnává je s českými účetními předpisy. Náplní praktické části je transformace účetní závěrky dle ČÚL na účetní závěrku dle IAS/IFRS ve vybrané společnosti. V důsledku transformace účetní závěrky dochází k vykázání odlišných hodnot v některých položkách rozvahy a výkazu zisku a ztráty, které ovlivňují bilanční sumu a výsledek hospodaření. Výstupem praktické části jsou výkazy sestavené dle ČÚL a dle IAS/IFRS včetně zhodnocení vlivu odlišných přístupů na vykazované informace. Zaměřila jsem se pouze na sestavení dvou nejdůležitějších výkazů účetní závěrky, a to rozvahy a výkazu zisku a ztráty.
Comparison of Accounting Statements Under Czech Legislation and Under IFRS/IAS.
Keywords: Finanční výkazy; IFRS; IAS; Rozvaha; Výsledovka; Výkaz peněžních toků; Příloh; Česká účetní legislativa; Financial statements; IFRS - International Financial Reporting Standards; IAS. - International Accounting Standards; Balance sheet; Income statement; Statement of cash flow; Notes to the financial statements; Czech accounting standards