Působení vybraných vlivů na užitkovost masných plemen skotu - Piskač, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením vlivů ovlivňujících zjišťované hodnoty masné užitkovosti. Masná užitkovost je stále více vyhledávaným ukazatelem v chovu skotu, vzhledem k vzrůstu počtu chovaných krav bez tržní produkce, jako následek špatné ekonomiky chovů mléčného skotu. Cílem práce bylo zajistit a zhodnotit výsledky vlivy působící na výsledky kontroly užitkovosti, ve vybraném chovu masného skotu. Jako vybrané vlivy byly zvoleny pořadí otelení, obtížnost porodu, měsíc narození telete, plemenná hodnota matky, otec. Do hodnocení byla zařazena jedna skupina čistokrevných plemenic plemene Blonde d´Aquitaine, sledované po 7 let. Kontrola užitkovosti proběhla ve sledovaném čistokrevném chovu plemene Blonde d´Aquitaine ve stáji Skrýšov, která patří zemědělskému podniku Krásná Hora nad Vltavou. Mezi nejvýznamnější zjištěné výsledky patří hmotnost 205,13 kilogramu ve 120 dnech u telat narozených od plemenic s PH 121-140. Hmotnosti 332,43 dosáhla telata od býka ZBA 723 ve 210 dnech věku. A telatům od býka ZBA 375 byla navážena průměrná hmotnost ve 365 dnech 544, 43 kilogramu.
Effect of selected impacts on the performance of beef cattle
Keywords: masný skot; kontrola užitkovosti masných plemen; Blonde d´Aquitaine; beef cattle; performance testing of meat breeds Blonde d'Aquitaine