Ošetřovatelská péče u zlomenin stehenní kosti u dětí do pěti let - Trojanová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ošetřovatelské péče o děti na náplasťové extenzi a jejich hospitalizací na lůžkovém dětském oddělení. Problematika zlomenin u dětí je stále aktuálním tématem, jelikož je málo literatury o ošetřovatelské péči o tyto děti. Děti se zlomeninou stehenní kosti do pěti let se nejčastěji léčí konzervativním způsobem za pomoci náplasťové extenze. Stanovili jsme si dva hlavní cíle práce. Prvním cílem práce bylo zjistit, jak dítě zvládá hospitalizaci na lůžkovém dětském oddělení. Druhý cíl byl zaměřen na specifika ošetřovatelské péče u dětí do pěti let se zlomeninami stehenní kosti na lůžkovém dětském oddělení. K těmto cílům jsme si stanovili čtyři výzkumné otázky. První výzkumná otázka se zabývá tím, jaký má přínos hospitalizace dítěte se zlomeninou stehenní kosti s matkou na lůžkovém dětském oddělení. Druhá výzkumná otázka se věnuje uspokojováním potřeb dítěte se zlomeninou stehenní kosti. Třetí otázka zjišťuje specifika ošetřovatelské péče u dětí do pěti let se zlomeninou stehenní kosti. Poslední se zabývá možnými komplikacemi, které z ošetřovatelského hlediska mohou vzniknout u dětí do pěti let se zlomeninou stehenní kosti. K vypracování bakalářské práce bylo využito kvalitativního výzkumného šetření za pomoci polostrukturovaného rozhovoru se všeobecnými sestrami a rodiči dětí na náplasťové extenzi. Rozhovory probíhaly v období od 16. 2. 2013 do 31. 3 ve dvou nemocnicích v Praze a v jedné nemocnici v Brně. Výzkumný soubor tvořilo šest sester pracujících na dětském oddělení a pět rodičů hospitalizovaných na dětském oddělení se svými dětmi. Získané údaje byly zpracovány do kategorií v modulu Microsoft Word a poté byly tyto kategorie okomentovány. Výsledky poukazují na to, jak dítě zvládá hospitalizaci na lůžkovém dětském oddělení a jaká jsou specifika ošetřovatelské péče. První výzkumná otázka se zabývala hospitalizací dítěte se zlomeninou stehenní kosti na lůžkovém dětském oddělení. Zjistili jsme, že děti na náplasťové extenzi jsou obvykle hospitalizovány se svými rodiči. Hospitalizaci zvládají dobře, protože se o ně převážně starají rodiče. Sestry uvedly, že pro dítě je lepší hospitalizace s rodičem, protože je zvyklé na péči od matky či otce a je klidnější. Druhou výzkumnou otázkou jsme zjišťovali potřeby dítěte na náplasťové extenzi. Došli jsme k závěru, že o veškeré potřeby dítěte se stará matka či otec. Z potřeb jsme zjišťovali hlavně výživu, hygienu, vyprazdňování a pohyb. Potřeba výživy se u těchto dětí zajišťuje vleže na lůžku a krmí se nejčastěji lžičkou. Pokud je dítě krmeno kojeneckým mlékem, podává se mu přímo z prsu matky nebo z kojenecké lahve odstříkaným mlékem. Hygiena se provádí též v lůžku a to za pomoci umělohmotného umyvadla a žínek. U potřeby vyprazdňování jsme došli k závěru, že se děti na náplasťové extenzi převážně vyprazdňují v lůžku do plen. Pohyb mají děti, které jsou umístěné na náplasťové extenzi, omezený a zajišťují si ho převážně samy. Třetí výzkumná otázka zkoumala specifika ošetřovatelské péče u dítěte s náplasťovou extenzí. Zjistili jsme, že se extenze upravuje dle potřeby pomocí ,,speciálních obvazů" a elastických obinadel. Veškerá ošetřovatelská péče se provádí vleže v lůžku. Čtvrtá výzkumná otázka se zabývala ošetřovatelskými komplikacemi, které u těchto dětí mohou vzniknout. Všechny sestry se zmínily o možnosti vzniku defektu pod náplastí. Došli jsme k názoru, že je důležitá zvýšená péče o pokožku na dolních končetinách. Tato práce by měla sloužit k seznámení s náplasťovou extenzí a k následnému odstranění chyb, které se mohou v péči o dítě se zlomeninou stehenní kosti na náplasťové extenzi vyskytovat.
Nursing Care for Tight Bone Fractures in Children up to Five Years of Age
Keywords: dětské zlomeniny; stehenní kost; hospitalizace dětí; náplasťová extenze; ošetřovatelská péče; child fractures; thigh bone; hospitalization of children; plaster extension; nursing care