Kandidátní geny masné užitkovosti skotu - Bláhová, Alice (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem bakalářské práce bylo zpracovat přehled nejvýznamnějších kandidátních genů pro masnou užitkovost. Studovány byly tyto geny: GH, GHR, MSTN, MyoD rodina, leptin, IGF, TG5, SCD, DGAT a STAT5A. Růstový hormon se zapojuje do fyziologických procesů růstu a metabolismu. Receptor pro růstový hormon byl navržen jako kandidátní gen pro znaky související s produkcí masa u skotu. Myostain je významným markerem. Ovlivňuje množstvíí svaloviny, snižuje podíl mramorování a zvyšuje křehkost masa. MyoD rodina jsou proteiny který hrají roli v regulaci svalové diferenciace. MyoD rodina zahrnuje tyto geny: MYF3, MYF4, MYF5 a MYF6. Leptin je v asociaci s ukládáním tuku, příjmem potravy a energetickou bilancí. IGF je kandidátní gen pro masnou užitkovost a plodnost. Gen TG5 je prekurzor thyroidních hormonů, které hrají důležitou roli při vzniku a diferenciaci buněk. Produktem genu stearoyl- CoA denaturáza je enzym odpovědný za přeměnu nasycených mastných kyselin v jednoduché nenasycené masné kyseliny. Gen DGAT1 je kandidátní gen pro mramorování masa a pro množství tuku v mléce. Gen STAT5A představuje skupinu transkripčních faktorů a je velmi důležitým intracelulárním mediátorem prolaktinu.
Cattle Candidate Genes for Meat Production Traits
Keywords: kandidátní gen; produkce masa; svalovina; mramorování; růst; candidate gene; meat production; muscle; marbling; growth