Sexuální výchova na základní škole - Čechurová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem mé diplomové práce je problematika sexuální výchovy na základní škole. Hlavním cílem této práce je analyzovat kurikulární dokumenty určené pro české školství a zejména dostupnou literaturu, která by mohla být nápomocná učiteli na základní škole při výuce sexuální výchovy. Diplomová práce se skládá ze dvou částí ? části teoretické a části výzkumné. V první kapitole teoretické části se nejprve zabývám otázkou, proč je vůbec sexuální výchova důležitá. Poté navazuji podkapitolami věnovanými obecným definicím a principům sexuální výchovy. V druhé kapitole se věnuji Národnímu programu rozvoje vzdělávání v ČR, neboli Bílé knize a zakotvení sexuální výchovy právě v tomto kurikulárním dokumentu. V druhé, výzkumné části této diplomové práce se zabývám analýzou dalšího kurikulárního dokumentu Rámcového vzdělávacího programu a jeho aktualizací pro rok 2013 z pohledu sexuální výchovy. Další bod ve výzkumné části tvoří vyhledání a primární analýza dostupné literatury z Internetových souborných katalogů. Posledním bodem je analýza šesti vybraných titulů z pohledu jejich didaktické vybavenosti a následné vyhodnocování výsledků.
Sex education in primary school
Keywords: sexuální výchova na ZŠ; sexuální výchova v kurikulárních dokumentech; Národní program rozvoje vzdělávání; Rámcový vzdělávací program; sex education in primary school; sex education in curricular documents; National Programme of Development of Education; Framework Education Programme