Sociální dovednosti předškolního pedagoga - Březinová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce přináší především informace a poznatky o sociálních dovednostech předškolního pedagoga. Teoretická část je věnována popisu nároků, které klade v oblasti sociálních dovedností na kvalitního učitele současný kurikulární systém vzdělávání. Popis je doplněn o požadavky na pedagoga z pohledu humanistické pedagogiky. V praktické části je obsažen popis, průběh a výsledky pozorování práce s dětmi u vybraných absolventek oboru učitelství pro mateřské školy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Na základě výsledků pozorování a teoretických poznatků jsou stanoveny kritéria sociálních dovedností kvalitního předškolního pedagoga. Cílem práce je na základě poznatků z odborné literatury a praktického pozorování definovat sociální dovednosti potřebné k povolání učitele mateřské školy.
Preschool Teacher's social skills
Keywords: Sociální dovednosti předškolního pedagoga; komunikace; osobnost učitele.; Preschool Teacher's social skills; communication; personality of the teacher.