Historický vývoj zvolených obcí v příhraničních oblastech - Dvořák, Marek (Jihočeská univerzita, 2022)
V této bakalářské práci jsme se seznámili s historickým vývojem dvou lokalit v příhraniční oblasti, a to Rychnova u Nových Hradů a Konratic. Lidé zde v historii neměli jednoduchý život. Historie obcí se začala psát již ve druhé polovině 13. století, kdy zde byl vystavěn kostel sv. Jiljí, který je dnes tím nejcennějším, co se v obci zachovalo. Vývoj obcí byl takový jako mnoha jiných obcí, které ležely v blízkosti hranic. Jsou zde popsány události, které ovlivnily vývoj počtu obyvatelstva a soužití Čechů s Němci společně s přerozdělováním majetku mezi nimi. Byl proveden popis krajiny a způsob jakým se změnila v porovnání se současností. Na závěr byl analyzován další vývoj obcí.
Historical development of selected municipalities in the borderland
Keywords: vývoj osídlení; pohraničí; Rychnov u Nových Hradů; Konratice; settlement development; borderland; Rychnov u Nové Hradů; Konratice