Pohlavní velikostní dimorfismus ocasatých obojživelníků čeledi Salamandridae a jeho vztah k vybraným faktorům - Šimrová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Obojživelníci jsou důležitou a zajímavou skupinou živočichů. Velmi známou čeledí jsou Salamandridae ze skupiny ocasatých obojživelníků. U této skupiny můžeme najít pohlavní velikostní dimorfismus ve třech formách: samice větší než samec, samec větší než samice a žádný rozdíl ve velikosti. Tento fakt byl i podnět pro moji bakalářskou práci, kde se zabývám pohlavním velikostním dimorfismem u této čeledi a cílem této práce bylo zjistit, do jaké formy pohlavního velikostního dimorfismu patří jednotlivé druhy a jak to může souviset s dalším vybranými faktory. Pro tuto skupinu obojživelníků platí, že u více jak poloviny jedinců je samice větší než samec, u čtvrtiny jedinců není pohlavní velikostní dimorfismus žádný a u zbytku jedinců je větší samec než samice. Statistická analýza ukázala významný vztah mezi velikostním pohlavním dimorfismem a námluvami, a typem amplexu.
Sexual size dimorphism of Salamandridae and its correlates with life history factors
Keywords: obojživelník; Salamandridae; pohlavní dimorfismus; amphibian; Salamandridae; sexual dimorphism