Zemědělské provozy a jejich vliv na životní prostředí - Bártů, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na zemědělské provozy z hlediska jejich hlukové zátěže a vlivu na životní prostředí. Zemědělské provozy jsou v tomto případě bioplynová stanice, sušička zemědělských komodit a odchovna mladého dobytka. Hlavním cílem práce je praktické měření hluku na různých stanovištích ve dvou vegetačních obdobích - období s vegetací a období bez vegetace. V práci jsem se soustředil na výběr vhodných stanovišť pro měření, dále na měření u zdroje hluku, měření u nejbližší zástavby a měření klimatických podmínek. Následoval výpočet ekvivalentní hladiny hluku a vyhodnocení podle platné legislativy. Na základě naměřených a vypočtených hodnot lze říci, že hluková zátěž měřených zemědělských provozů pouze přispěje ke stávající hlukové zátěži. Nejde však o hodnoty, které by se významně přiblížily k hygienickým limitům pro chráněné venkovní prostory. V rámci práce byla navržena protihluková opatření, která by částečně pomohla snížit hlukovou zátěž zemědělských provozů.
Agricultural operations and their impact on the environment
Keywords: Hluk; zvuk; ekvivalentní hladina hluku; zemědělský provoz; životní prostředí; Noise; sound; equivalent noise level; agricultural operation; environment