Strategie řešení slovních úloh v průběhu studia na ZŠ - Hájková, Radka (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem mé diplomové práce je zkoumání a popis strategií žákovských řešení slovních úloh na druhém stupni základní školy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V první části jsou popsány typy slovních úloh v průběhu základní školy, žákovské a učitelské strategie. Dále jsou zde vysvětleny pojmy algoritmus a didaktický kontrakt. Nechybí ani vlastní porovnání učebnic, které se využívají na druhém stupni základní školy. Teoretickou část tvoří experiment, který byl proveden na druhém stupni jedné základní školy ve dvou paralelních třídách. V experimentu byly zadány tři typově shodné testy na slovní úlohy. Podle výsledků je posuzováno zlepšení žáků, využívání různých strategií, ale i vliv algoritmů a didaktického kontraktu. V závěru jsou shrnuty výsledky a poznatky z experimentu.
Strategies for solving word problems in the course of study in primary school
Keywords: Slovní úlohy; algoritmus; formalismus; didaktický kontrakt; žákovské strategie; učitelské strategie; Word problems; algorithms; formalism; didactic contract; student strategies; teaching strategies