Základní souvislost mezi způsobem vedení účetnictví a zpracováním rozpočtu na příkladu vybrané neziskové organizace - Čechurová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Tématem této diplomové práce je ''Základní souvislost mezi způsobem vedení účetnictví a zpracováním rozpočtu na příkladu vybrané neziskové organizace''.Cílem diplomové práce je zdůraznit souvislost mezi sestavováním a kontrolou rozpočtu a způsobem vedení účetnictví. Nejprve je zpracována teoretická část práce, kde je charakterizován obecný způsob vedení účetnictví, základní charakteristika způsobu zpracování rozpočtu, analýza vybraných údajů v rámci účetnictví potřebných pro zpracování rozpočtu. Druhou částí je část praktická, ve které je popsána vybraná nezisková organizace včetně charakteristiky způsobu vedení účetnictví, dokumentace zpracovaných rozpočtů a návrh metodiky na zpracování rozpočtu. Souvislost mezi rozpočty a účetnictvím existuje. Sestavení rozpočtu úzce souvisí s informacemi získanými v účetnictví. Při sestavování struktury rozpočtu vychází organizace z účtového rozvrhu. Záleží na tom, kdo rozpočet sestavuje, každý územně samosprávný celek má svého zaměstnance, který se tímto zabývá a stanoví si úpravu vzhledu podle svého subjektivního uvážení a podle přehlednosti informací pro uživatele. Rozpočet vychází z účetnictví a upravuje se o rozpočtové změny. Využití možnosti vedení pouze jediného bankovního účtu, kterým je účet 231 - Základní běžný účet, se zdá být nejekonomičtější v souvislosti s objemem majetku, rozpočtu, četností operací, členitostí činností apod.
Basic relationship between method administration accounting and processing of budget. It will be demonstrated on the example of chosen non - profit organization
Keywords: účetnictví; územně samosprávný celek; rozpočet; rozpočtová skladba; nezisková organizace; accountancy; municipality; budget; structure of budget; non-profit organization