Výzkum kvality života u rodičů s dětmi - Fléglová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2013)
Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na kvalitu života. Literární přehled vymezuje pojem kvalita života a shrnuje metodické přístupy. Dále popisuje rodinu jako celek, vymezuje fyzické i psychické zdraví. Soustředí se na psychosociální a spirituální potřeby. Výzkumná část zahrnuje zpracování výsledků z kombinovaného dotazníku. Skládá se z otázek týkajících se výzkumu, který byl realizován v rámci předmětu ,,Sociologie rodiny" na katedře výchovy ke zdraví, na kterém se podílela Mgr. Petra Vojtová. Ph.D. Dále obsahuje otázky změřené na smysl v osobním životě PROFIL OSOBNÍHO SMYSLU (Personal Meaning Profile) vypracovaným P.T.P. Wongem. Dotazník kvality života byl doplněn o spirituální otázky, které byly samostatně vytvořeny pod odborným vedením vedoucí práce. Statistická data byla zpracována vícerozměrnou statistickou analýzou (PCA, CCA, RDA) a zobecněným lineárním modelem (GLM). Tato metoda pomohla nalézt nejvhodnější pohled na výzkumná data a poskytla maximum informací o analyzovaných objektech. Jedním z výsledků je, že kvalita rodinného života je vyšší u vysokoškolsky vzdělaných respondentů. Kvalita rodinného života je vyjádřena spokojeností ve vztahu, citovou podporou rodinných členů, komunikací ve vztahu a rodinnou atmosférou.
Quality of Life Research in Parents with Children.
Keywords: komunikace; kvalita života; psychosociální potřeby; rodina; spirituální potřeby.; communication; psycho-social needs; family; quality of life; spiritual needs.