Návrh a ověření kompenzačního cvičení pro jednostranně zaměřeného sportovce, jeho prevence svalových dysbalancí\\ - Ambrozová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce řeší navržení a následné ověření intervenčního kompenzačního programu pro jednostranně zaměřeného sportovce. Testovanou skupinou probandů jsou tenisté z Teniscentra Příbram. Vlivem jednostranně zaměřeného pohybu může docházet ke vzniku funkčních a strukturálních vad hybného systému se svalovými dysbalancemi a k vytváření chybných pohybových stereotypů. Pravidelným zařazením a prováděním kompenzačních cvičení v podobě uvolňování, protahování a posilování doplněné o dechová a relaxační cvičení, dochází ke snižování rizika uvedených negativních problémů. Zjištěné výsledky potvrzující pozitivní přínos intervenčního kompenzačního programu jsou zpracovány v přehledných tabulkách a grafech.
Suggestion and verification of compensatory exercise for one - sidedly oriented sportsman to prevent muscle dysbalance
Keywords: tenis; svalové dysbalance; intervenční kompenzační program; tennis; muscle dysbalance; interventional compensatory programme