Vliv negativního působení médií na žáky I.st. ZŠ z hlediska mediální výchovy - Chalupníková, Věra (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na problém vlivu negativního působení médií na žáky prvního stupně ZŠ z hlediska mediální výchovy. Tuto práci tvoří dvě části - teoretická a praktická. Teoretická část se zabývá celkovou charakteristikou médií, jejich vývojem a funkcemi s důrazem na nová elektronická média a televizi. Pojednává o možném negativním působení médií a jeho vlivu na žáky prvního stupně základní školy. Dále se zaměřuje na volný čas dětí jako významnou oblast z hlediska potřeby a realizace mediální výchovy. V závěru této části jsou vytyčena možná východiska především ve volnočasových aktivitách dětí. Praktická část zahrnuje výzkumné šetření realizované na žácích třetích a pátých tříd ZŠ. Cílem šetření bylo zjistit, jaký je stav mediální výchovy dětí uplatňované ze strany rodičů a učitelů. Práce předkládá výsledky výzkumného šetření, které mapují vztah dětí k různým médiím a mediálním obsahům, dále zájem rodičů o volnočasové aktivity dětí a jejich vliv na to, která média a v jaké míře děti konzumují a také pohled pedagogů na danou problematiku v rámci mediální výchovy.
The impact of the negative effect of media on primary school pupils from the point of view of media education