Vliv hudební výchovy na vývoj dětí předškolního věku Přispění Orffova Schulwerku k celostnímu rozvoji dítěte - Jandová, Renata (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá vlivem hudby a hudební výchovy na vývoj dětí ve věku mateřské školy. Pojednává o základních principech německého hudebního skladatele a pedagoga Carla Orffa a jeho přístupu ke každému dítěti a jeho individualitě. Je členěna celkem do 5 kapitol. První dvě kapitoly obecně pojednávají o vývoji dětí v předškolním věku a o vlivu hudby na vývoj hudebních i nehudebních dovedností. Třetí kapitola je věnována osobnosti a dílu Carla Orffa. Následující kapitola popisuje základní principy Orffova Schulwerku. Popisuje hru na tělo a seznamuje nás s nástroji Orffova instrumentáře. Závěrečná kapitola nás seznamuje s českou adaptací Schulwerku, která byla vydána pod názvem Česká Orffova škola a s činností České Orffovy společnosti.
The influence of the musical education on the development of children of the preschool age. The contribution of the Orff-Schulwerk to the holistic growth of a child.
Keywords: předškolní věk; hudební výchova; Carl Orff; Orffův Schulwerk; Orffův instrumentář; Česká Orffova škola; Česká Orffova společnost; preschool age; musical education; Carl Orff; Orff-Schulwerk; the instruments of Orff; the Czech school of Orff; Czech Orff society