Počáteční pozice negace v angličtině - Částka, Kamil (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce zkoumá iniciální pozici negace v současném anglickém jazyce. Teoretická část je rozdělena do menších celků obsahujících popis a příklady užití jednotlivých druhů negace. Dále je pozornost zaměřena na dvojitý zápor, inverzi, rozsah negace a prvky podmíněné polaritou věty. V práci je aplikován kontrastivní přístup, zvláště pak v praktické části. Analýza vybraných jazykových ukázek jednotlivých žánrů popisuje užití konkrétních druhů negace v angličtině. Získaná data jsou prezentována formou přehledných tabulek. Četnost výskytu jednotlivých druhů negace je shrnuta v závěru práce.
Initial negation in English
Keywords: kontrastivní analýza; zápor; členský zápor; větný zápor; verbální negace; neverbální negace; rozsah záporu; inverze; iniciální pozice záporu; contrastive analysis; negation; clausal negation; subclausal negation; verbal negation; non-verbal negation; scope of negation; inversion; initial negation