Hodnocení průběhu ztrát masa v průběhu skladování - Wnuk, Michal (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit hmotnostní ztráty masa během skladování, zejména pak během zchlazování za 24 hodin po porážce. V teoretické části je popsána historie vzniku a vývoje Přeštického černostrakatého plemene prasat, dále jsou v práci podrobněji zpracovány údaje o chemickém složení masa, průběhu porážky a metodách zchlazování masa. Praktická část se zabývala vyhodnocením hmotnostních ztrát u jatečně upravených těl prasat po dvaceti čtyř hodinovém chlazení. Data pro vyhodnocení byla získána z jatečných půlek Přeštického černostrakatého plemene prasat.
Evaluation of weight loss of pork meat during storage
Keywords: vepřové maso; chlazení masa; hmotnostní ztráty; Přeštické černostrakaté plemeno prasat; pork; chilling; weight loss; Prestice black-pied pig