Smrt a rituály se smrtí spojené v současné společnosti ve vnímání žáků 1. stupně ZŠ. - Petrášková, Věra (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá pohledem dnešní společnosti v naší zemi na smrt. První část vymezuje pojem smrti, která zasahuje do našeho života. Přibližuje ji pohledem vědních oborů sociologie, psychologie a teologie. Druhá část je věnována setkávání dětí se smrtí v životě. Zaměřuje se na možnost setkání s tématem smrti ve školní edukaci. Třetí kapitola se zaobírá rituály, které nám pomáhají projít společně určitou situací. Poslední čtvrtá část ukazuje výsledky kvantitativního výzkumu chápání smrti u dětí mladšího školního věku.
Death and rituals associated with death of children at elementary school a in present-day society.
Keywords: smrt; postoj; oběť; truchlení; zkušenost; krize; láska; Ježíš Kristus; pohřeb; dítě; rodina; škola; rituál; death; attitude; victim; mourning; experience; crisis; love; Jesus Christ; funeral; child; family; school; ritual