Antonín Liška - biskup českobudějovický - Jeleček, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce popisuje život a činnost 11. českobudějovického biskupa Antonína Lišky. Práce začíná narozením Antonína Lišky v Bohumilicích, popisuje rodinné zázemí, studia a přípravu na kněžské povolání, vstup do Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele ? redemptoristů. Dále popisuje přepadení a násilnou likvidaci mužských řeholí v Československu, Antonínovu práci u PTP, tajné kněžské svěcení a civilní zaměstnání Antonína Lišky. Dále se zabývá rokem 1968 a jeho významem v životě Antonína Lišky, jeho působením v Poříčí nad Sázavou, prací na Arcibiskupství pražském a biskupským svěcením. Velká část práce je zaměřena na činnost Otce biskupa v Českobudějovické diecézi. Závěrečnou kapitolu tvoří charakteristika osobnosti Antonína Lišky.
Life of Bishop Antonín Liška České Budějovice
Keywords: Antonín Liška; biskup; Českobudějovická diecéze; redemptoristé; životopis; osobnost; období komunismu.; Antonín Liška; bishop; diocese of České Budějovice; Redemptorists; biography; personality; period of communism.