Pohled pracovníků rehabilitačního centra na psychosociální rehabilitaci - Junek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá pohledy pracovníků rehabilitačního centra na psychosociální rehabilitaci lidí s duševním onemocněním. V teoretické části práce jsou shrnuty poznatky o psychotickém duševním onemocnění, jeho projevech a léčbě. Dále jsou shrnuty teoretické poznatky o psychosociální rehabilitaci lidí trpících tímto typem onemocnění. V empirické části nalezneme popis metodologických postupů a zásad pro vypracování výzkumu. Tedy zásady pro realizaci kvalitativního výzkumu, popis zakotvené teorie a její částečné využití v této práci. Dále je v této části popsán způsob sběru dat, tedy popis hloubkového polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumu se účastnilo 6 respondentů, 3 ženy a 3 muži (n =6 ) z řad pracovníků rehabilitačního centra Fokus Labe, které má sídlo v Ústí nad Labem. V závěru práce jsou shrnuty výsledky výzkumu a jsou komparovány s připravovanou reformou psychiatrické péče.
The view of the employees in rehabilitation center on psycho-social rehabilitation
Keywords: Psychosociální rehabilitace; schizofrenie; komunitní psychiatrie; reforma psychiatrické péče.; psychosocial rehabilitation; schizophrenia; community psychiatry; psychiatric care reform