Formy činnosti veřejné správy - Veber, Luděk (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce "Formy činnosti veřejné správy" pojednává o způsobech realizace vrchnostenské moci uplatňované správními orgány (orgány státní správy, orgány územních samosprávných celků a jinými orgány). Činnost veřejné správy je vždy vykonávaná na základě zákona a v určitých zákonných formách, např. podzákonnými právními předpisy (obecně závaznými vyhláškami, nařízeními, vyhláškami, statutárními předpisy, opatřením obecné povahy), vnitřními předpisy, dále pak individuálními správními akty (např. rozhodnutí, usnesení). Vždy se jedná o zákonem stanovené formy činnosti. Formy činnosti veřejné správy jsou v zásadě jednostranné. Výjimku tvoří veřejnoprávní smlouvy. Cílem mé práce je představit i širší veřejnosti základní instituty těchto výše zmíněných forem činnosti veřejné správy.
Forms of public administration aktivity
Keywords: veřejná správa; samospráva; abstraktní akt (obecně závazná vyhláška; nařízení); individuální správní akt; veřejnoprávní smlouvy; opatření obecné povahy.; public administration; self-government; abstract act (general application order; regulation); individual administrative act; public treaty; public arrangement