Indukce gynogeneze u jesetera malého - Hubálek, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá indukovanou gynogenezí jeseterovitých ryb. Teoretická část práce popisuje obecné základy indukované gynogeneze ryb a blíže se zaměřuje na publikované výsledky gynogeneze jeseterů. Shrnuje používané metody a jednotlivé kroky gynogenetické indukce a v neposlední řadě také význam jejího praktického využití. Praktická část práce seznamuje s výsledky experimentální indukce mitotické gynogeneze jesetera malého. Shrnuje úspěšnost jednotlivých kroků, usuzuje na správnost použitého postupu, porovnává zjištěné výsledky a přináší jedny z prvních informací o optimalizaci protokolu mitotické gynogeneze jeseterů.
Induction of gynogenesis in sterlet
Keywords: mitotická gynogeneze; jeseter malý; teplý šok; mikrosatelitní analýza; analýza ploidní úrovně; mitotic gynogenesis; sterlet; heat shock; microsatellite analysis; ploidy level analysis