Moderní bajka a apokryf Karla Čapka a Viktora Fischla - Hájková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci se budu zabývat moderním pojetím žánrů bajek a apokryfů v tvorbě Karla Čapka a Viktora Fischla v dílech Bajky a podpovídky, Kniha apokryfů, Skorobajky a Apokryfy. Práce bude založena na komparaci daných žánrů u uvedených autorů, se záměrem obohatit teoretické vymezení moderního pojetí žánrů. Součástí práce bude metodologická kapitola, která vyčlení jednotlivé prvky narativu jako je motiv, téma, vypravěč, postava a charakteristiku žánrů, které napomůžou vymezit jednotlivé prvky moderního žánru bajky a apokryfu. V praktické části budou aplikována metodologická východiska u uvedených textů a následná komparace děl. Závěr práce bude založen na vymezení prvků týkajících se moderního pojetí žánrů u Karla Čapka i Viktora Fischla. Dílo Viktora Fischla bude v závěru práce více zohledněno z dobového hlediska, jelikož jeho díla jsou spjata s prvorepublikovým diskurzem a tvorbou Karla Čapka.
Modern Fable and Apocrypha of Karel Čapek and Viktor Fischl
Keywords: bajka; apokryfy; Karel Čapek; Viktor Fischl; fable; apocryphas; Karel Čapek; Viktor Fischl