Historie a vývoj jednotek požární ochrany členských obcí Lomnické hasičské župy - Janda, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce vznikla v reakci na zlepšování úrovně řady jednotek požární ochrany sborů dobrovolných hasičů obcí. Naproti tomu, ale řada jednotek zaniká kvůli nedostatku členů, záměrem práce bylo zdokumentovat historii, vývoj určitých jednotek a jistit, zda se postupně opravdu snižuje počet členů v daných jednotkách a hrozí jim tak zánik, či omezení akceschopnosti. V bakalářské práci jsou vytyčeny následující dva cíle: 1. Prozkoumat a zpracovat historii, vývoj a vybavenost jednotek požární ochrany, které byly součástí Lomnické hasičské župy. 2. Prozkoumat postupný vývoj počtu členů daných jednotek v průběhu řádu několika desítek let a na základě zjištěných dat zjistit, zda se opravdu stabilní počet členů snižuje. Na základě těchto cílů byla stanovena výzkumná otázka: Je dlouhodobě stabilní počet členů JPO z bývalé Lomnické hasičské župy? Tato bakalářská práce zpracovává historii Hasičské župy Lomnické a jejích členských sborů, zpracovány jsou zde nejzávažnější mimořádné události, které se na území bývalé župy odehrály v průběhu několika stovek let. Vývoj počtu členů jednotek požární ochrany sborů dobrovolných hasičů členských obcí v průběhu několika desítek let. Teoretickým přínosem práce je odhalení skutečností a důležitých událostí v historii Lomnické župy a jednotlivých sborů. Praktickým přínosem je možnost využít získané informace o počtu členů k vytvoření predikce, zda opravdu hrozí daným jednotkám zánik, či omezení akceschopnosti.
History and Development of Volunteer Fire Department Units in Lomnice Fire Brigade County
Keywords: Hasičský záchranný sbor České republiky; Jednotka požární ochrany sboru dobrovolných hasičů obce; Sbor dobrovolných hasičů; Lomnice nad Lužnicí; Hasičská župa Lomnická; Plošné pokrytí; Akceschopnost; Historie hasičů; Fire Rescue Corps of the Czech Republic; Fire Protection Unit of the Volunteer Fire Departement of the municipality; Volunteer Fire Departement; Lomnice nad Lužnicí; Lomnice Fire Brigade County; Area coverage; Accesibility; History of firefighters