Komparativní analýza českého a italského soudnictví a příslušné právní terminologie - Houdková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce je analyzovat a porovnat soudní systémy dvou odlišných zemí Evropské Unie. Vzhledem k zaměření mého studia se tedy zabývám soudním systémem České republiky a Itálie. Práci jsem rozdělila do čtyř velkých kapitol, které jsou následně rozdělené na menší podkapitoly. V první části se zabývám historií soudnictví a jeho právním základem v obou zemích. Ve druhé části rozebírám druhy soudnictví, které můžeme nalézt v těchto dvou státech. V části třetí se zaměřuji na jednotlivé soudy nejdříve v České republice a poté v Itálii a co nejjasněji se snažím popsat jejich složení, organizaci či pravomoci. V poslední čtvrté části provádím komparaci těchto soudních systémů s důrazem na jejich odlišnosti, případně podobnosti. Práci uzavírá resumé v italštině a rozbor příslušné právní terminologie s italsko-českým glosářem.
Comparative analysis of the Czech and Italian justice and of the relevant legal terminology
Keywords: komparativní analýza; české soudnictví; italské soudnictví; comparative analysis; Czech judicial system; Italian judicial system