Prachatice od války do "sametové" revoluce. Stavební vývoj města - Staňková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce pojednává o stavebním vývoji města Prachatice ve druhé polovině 20. století. V úvodních kapitolách je stručně nastíněn vývoj města od jeho založení do poloviny 20. století a také jsou zde nastíněny změny, jež nastaly v architektuře a stavitelství po převzetí moci komunistickou stranou v roce 1948. Jádro diplomové práce představují kapitoly následující, ve kterých se autorka zaměřuje na stavební vývoj města ve zmiňovaném období a demolice, jež bylo nutné provést pro výstavbu nových administrativních a obytných budov. Práce se zabývá rovněž několika vybranými prachatickými stavbami, postavenými v období socialismu, a normalizační plastikou ve veřejném prostoru. Závěr práce je potom věnován důsledkům socialistické urbanizace na současné město.
Prachatice since second world war to "velvet" revolution. Building development
Keywords: architektura; urbanismus; 20. století; normalizace; socialismus; stavební vývoj; Prachatice; architecture; urbanism; 20th century; normalization; socialism; building development; Prachatice