Zkušenosti studentů středních škol a odborných učilišť s omamnými a psychotropními látkami na teritoriu města Plzně - Kvíderová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Pro svoji diplomovou práci jsem zvolila téma Zkušenosti studentů středních škol a odborných učilišť s omamnými a psychotropními látkami na teritoriu města Plzně. Látky, které mění vědomí, provází lidstvo v celé jeho historii. Objevují se tak stále nové a nové látky, kterými si jedinci vylepšují své fyzické a duševní schopnosti. Z tohoto důvodu dochází v posledních letech k nárůstu poptávky po takovýchto "zázračných" látkách. Životní podmínky se v poslední době velmi změnily, život se stal uspěchaným, zmateným, převládá honba za penězi, mocí, úspěchem či obdivem. Z tohoto důvodu je člověk nucen předstírat, jak zvládá tyto stresové situace, kdy maskuje neúspěchy a pochybnosti neustálým hledáním prostředků a možností, které by mu pomohly tyto situace obstát. Diplomová práce podává přehled o nejznámějších zneužívaných látkách v současné době, o klasifikaci těchto návykových látek, dále se zabývá zdravotními a sociálními následky užívání drog a v neposlední řadě informuje o nebezpečí drogové závislosti, o příčinách jejího vzniku a možnosti prevence před tímto problémem nejen na školách, ale i v soukromém životě mladistvích, kteří jsou nejvíce ohroženou skupinou v dnešní době. Součástí této práce jsou i statistická šetření, která byla provedena významnými organizacemi na území České republiky a která byla následně porovnána s vlastním dotazníkovým šetřením. Pro zjištění zkušeností studentů s omamnými a psychotropními látkami byl sestaven dotazník, který byl následně předán studentům vybraných středních škol a odborných učilišť, na území města Plzně, k vyplnění. Přestože výsledky empirické části diplomové práce prokázaly, že studenti mají zkušenosti s omamnými a psychotropními látkami, jednalo se převážně o experimentování s těmito návykovými látkami a z dlouhodobého hlediska se užívání drog věnuje pouze malé procento studentů.
Experience of secondary school students and vocational school students in the territory of the town Pilsen with narcotics and psychotropic drugs
Keywords: Droga; Drogová závislost; Návyková látka; Omamné a psychotropní látky; Prevence; Drug; Drug addiction; Addictive substance; Narcotics and psychotropic substances; Prevention