Využití Dornovy metody Prouzová Púry při terapii hallux valgus - Maťhová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2011)
Hallux valgus patří k nejčatějším získaným statickým deformitám přednoží, na který má nemalý vliv i genetická predispozice. Tato deformita je úzce spjatá se vznikem příčného plochonoží. A v důsledku rozšíření přednoží působí značné potíže, nejen jako kosmetická vada, ale i jako bolest při zatížení, otlaky a puchýře, které výrazně omezují výběr vhodné obuvi. Hlavním cílem práce je shrnout informace o etiologii morfologii a možnostech terapie diagnózy hallux valgus. Dalším cílem je aplikovat terapii Dornova metoda Prouzová Púry a zhodnotit vliv léčby. Podklady pro vyhodnocení terapie jsou získány z podobarografických, RTG, kineziologického vyšetření a dotazníkové studie. V teoretické části je přiblížena anatomická stavba chodidla, ontogenetický a fylogenetický vývoj chodidla, kineziologie a funkce nohy, svalové řetězce propojující plosku s ostatními částmi těla. Největší část je věnována vyšetřovacím postupům chodidla, charakteristice diagnózy hallux valgus, její etiologii, prevenci a možnosti léčby konzervativními i operativními metodami. V možnostech konzervativní léčby jsem se přednostně věnovala Dornově metodě Prouzová Púry, která je aplikována v praktické části práce. Výsledková část práce se zabývá aplikováním terapie Dornova metoda Prouzová Púry a jejím vlivu na stav pohybového aparátu čtyř pacientů. Terapie byla aplikována po dobu patnácti týdnů. Objasnit změny způsobené vlivem léčby má zpracování a vyhodnocení přístrojových měření, kineziologického vyšetření a dotazníkové studie od všech pacientů. Výsledky výzkumu jsou shrnuty v diskuzi a závěru.
Application Dorn´s method Prouzová Púry in hallux valgus deformity
Keywords: Dornova metoda; Dornova metoda Prouzová Púry; funkce nohy; hallux valgus; Spirální dynamika.; Dorn Method; Prouzová Púry Dorn Method; leg function; hallux valgus; Spiral dynamics