Vliv kvality a zpracování siláží a senáží na mléčnou užitkovost dojnic ve vazném ustájení - Všetečka, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2017)
Mléčná užitkovost dojnic je podmíněna především jejich výživou a zdravot-ním stavem. Dojnice nejefektivněji přeměňují objemná krmiva na mléko. V provozních podmínkách bylo provedeno hodnocení úrovně výživy, zpracování si-láží a senáží. Byla posuzována kvalita objemných krmiv, technika krmení a její vliv na mléčnou užitkovost ve vazném ustájení. Údaje byly sledovány za období let 2012 2015. Do sledování byly zařazeny dojnice holštýnského plemene a českého strakatého plemene. Data o průměrné denní užitkovosti byla sledována u všech dojených krav, které se aktuálně nacházely v laktaci v době sledování. Zjištěné údaje byly zaznamenány do grafů a tabulek a vyhodnoceny. Nejvyšších výsledků užitkovosti by-lo dosaženo v roce 2015, nejnižších výsledků užitkovosti bylo dosaženo v roce 2013.
Influence the quality and processing silage and silage on milk production in dairy cows binding housing
Keywords: dojnice; užitkovost; krmivo; dairy cows; performance; feed