Viditelná vs. neviditelná ruka trhu - Fořt, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2017)
Autor se v práci zabývá analýzou zásahů státu v moderní ekonomice, jenž umožní hodnotit ekonomickou realitu z hlediska fungování viditelné vs. neviditelné ruky trhu. Nejprve jsou teoreticky definovány pojmy, které se přímo týkají viditelné a neviditelné ruky trhu. Jedná se především o kapitalismus a jeho jednotlivé druhy, o rozdíl mezi těmito druhy a státním kapitalismem, konkrétní případ státního kapitalismu, či popis transformace české ekonomiky. Poté je za pomoci vybrané instituce s názvem Heritage Foundation charakterizován a zkoumán index ekonomické svobody u vybraných států světa, a to pomocí čtyř hlavních pilířů, kterými jsou právní stát, vládní omezení, regulační efektivita a otevřenost trhu. Každý pilíř je charakterizován právě třemi dílčími svobodami. Z výsledných hodnot vychází jasně najevo důležitost souladu ekonomické svobody a hospodářského růstu v každé konkrétní srovnávané zemi. Stupeň demokratického režimu a úroveň politické situace ve státě jsou dalšími možnými východisky.
Visible vs. invisible hand of the market
Keywords: zásahy státu; kapitalismus; centrálně plánovaná ekonomika; tržní ekonomika; index ekonomické svobody; Heritage Foundation; state intervention; capitalism; centrally planned economy; market economy; index of economy freedom; the Heritage Foundation