Příprava na vyučování očima učitelů v pedagogické praxi - Machovcová, Iva (Jihočeská univerzita, 2020)
V diplomové práci s názvem Příprava na vyučování očima učitelů v pedagogické praxi se pojednává o otázkách souvisejících s tím, jak se učitelé 1. stupně ZŠ připravují na vyučovací hodiny. Cílem je na základě rozhovorů s učitelkami 1. stupně ZŠ zmapovat, jak konkrétně ony vnímají důležitost přípravy na hodinu. Hledá odpovědi zejména na tyto otázky: Jaký je postoj učitelů k písemným přípravám na výuku a jaké s nimi mají zkušenosti? Jak učitelé postupují při vymýšlení struktury hodin - co vše se snaží zohlednit? Které předměty od učitelů vyžadují největší přípravu a proč? Jaký pozorují učitelé rozdíl v délce a způsobu přípravy v kontextu délky svého pedagogického působení v praxi? V teoretické části práce je popsáno, jak by měla ideální příprava na hodinu probíhat, co je při připravování plánu hodiny důležité, co by učitel neměl podcenit či opomenout. V praktické části práce naopak vidíme, jak to pak reálně funguje v praxi.
Teaching preparation from the point of view of teachers in practice
Keywords: příprava učitelů na vyučování; vyučovací hodina; plán vyučovací hodiny; cíle vyučovací hodiny; téma vyučovací hodiny; učební aktivity; teaches´s preparation for lesson; lesson; lesson plan; goals of teaching lesson; topic of teaching lesson; teaching activities