Rozpočtový proces v teorii a praxi obce - Samcová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá analýzou rozpočtu a rozpočtového procesu se zaměřením na transparentnost celého rozpočtového procesu. Dále je poukázáno na slabá místa v legislativě, která obcím dovolí být při určitých fázích rozpočtového procesu kreativní. Práce nejdříve přináší informace o jednotlivých fázích rozpočtového procesu, kterými jsou návrh rozpočtu, projednání a schválení rozpočtu, plnění rozpočtu, kontrola a nakonec závěrečný účet. Dále je podrobně popsán rozpočtový proces města Strakonice za rok 2020. Působením vlivu pandemické krize bylo plnění rozpočtu a jeho kontrola nestandardní, proto je zařazena kapitola dopadů krize na rozpočtový proces. Bylo zjištěno, že rozpočtový proces v praxi se příliš nelišil od toho popsaného v teoretické části práce, proto byla navržena jen drobná doporučení, která by mohla zlepšit srozumitelnost a transparentnost celého rozpočtového procesu a zároveň zvýšit jeho efektivnost.
Budget Process in Theory and Practice in a Municipality
Keywords: rozpočtový proces; rozpočet; transparentnost; hospodaření obce; budgetary process; budget; transparency; municipal finance