Příčiny úrazů a smrti v ČR - Vosátková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je na téma Příčiny úrazů a smrti v České republice. Hlavním cílem práce je upozornit lidi na trvale vysokou úmrtnost v důsledku úrazů zaviněných dopravními nehodami a na skrytou hrozbu onemocnění srdce a oběhové soustavy, na které ročně umírá nejvíce lidí. Práce rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy zdraví, determinanty zdraví a životní styl. Dále rozebírá nejčastější onemocnění v České republice jako jsou Nemoci srdce a krevního oběhu, zhoubné novotvary, nemoci dýchací soustavy, nemoci trávicí soustavy, smrt, nejčastější úrazy v České republice a sebevraždu. V praktické části jsou rozepsány výsledky výzkumu. Výzkum byl prováděn pomocí dvou dotazníků. První byl určen náhodně vybraným osobám, které v minulosti utrpěly úraz. Druhý dotazník byl pro lékaře a zjišťoval příčiny úmrtí v období jednoho roku. Údaje z dotazníků byly přepsány do tabulek a grafů, které jsou v popsány v části výsledky a diskutovány v části diskuse. V práci uvádím odkazy na publicistickou literaturu a na webové stránky. Na konci práce jsou v přílohách uvedeny oba použité dotazníky.
The causes of injuries and deaths in the Czech Republic
Keywords: úraz; nemoc; smrt; příčina; prevence; injury; disease; death; causation; prevention