Chronotyp osobnosti a jeho vliv na vývoj tělesné hmotnosti u adolescentek během školního roku - Sládková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je zaměřena na sledováním změn tělesné hmotnosti adolescentů ženského pohlaví ve věku 15 až 20 let v průběhu jednoho školního roku k typologii osobnosti v oblasti biologického rytmu. Adolescentky jsou obrazně rozdělení na "skřivany", u nichž je nejvyšší aktivita rozpoznána v ranních hodinách a "sovy", což jsou lidé, kteří jsou aktivnější spíše v odpoledních a večerních hodinách. V teoretická části se snaží tato práce objasnit klíčová slova celého výzkumného šetření. V praktické části jsou pak vysvětleny a popsány konkrétní postupy, metody, výsledky, cíle a praktická doporučení celého projektu.
Chronotype personality and its effect on the body weight in adolescents during the calendar year
Keywords: biologické rytmy; adolescence; tělesná hmotnost; spánek; biological rhythms; adolescence; body weight; sleep