Fundamentální analýza vybraného akciového titulu - Buriánková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato teze zachycuje analýzu akcie společnosti Philip Morris a.s. na základě fundamentální analýzy. Fundamentální analýza se člení na tři spolu související části: globální, odvětvovou a firemní. Nejdůležitější částí je firemní fundamentální analýza, na základě které se vypočítá vnitřní hodnota akcie. Vnitřní hodnota se vypočte z účetních dat ve výročních zprávách společnosti za 5 let pomocí několika modelů: dividendových diskontních modelů, ziskových modelů, modelů cash-flow, bilančních modelů a historických modelů. Vypočtená vnitřní hodnota se poté porovnává s tržní cenou akcie a na základě tohoto porovnání se vytvoří investorské doporučení pro potenciální investory. Investorské doporučení může nabýt třech podob. Za prvé může nastat situace, kdy je vnitřní hodnota větší než tržní cena, v takovém případě se akcie jeví jako podhodnocená a investorovi je doporučeno danou akcii koupit. Další možností je, že vnitřní hodnota akci je menší než tržní cena akcie a akcie je v tomto případě nadhodnocená. Pro investora to znamená, že by danou akcii měl prodat. Poslední možností je, že vnitřní cena akcie bude rovna tržní ceně akcie, je tedy možné říci, že je akcie správně ohodnocená a investorovi se doporučuje, aby počkal, dokud se trh nějakým způsobem nezmění.
Fundamental analysis of the selected stock
Keywords: fundamentální analýza; akcie; vnitřní hodnota; tržní cena; dividendové diskontní modely; ziskové modely; investorské doporučení; fundamental analysis; stocks; intrinsic value; financial market; dividend discount model