Rozvoj Jihočeského kraje na základě opatření programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Parajová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se především zaměřuje na Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost a jeho oblast podpory 3.2. ? Podpora nabídky dalšího vzdělávání, a to na území Jihočeského kraje. Podpora nabídky dalšího vzdělávání je na území Jihočeského kraje v současném období realizována především projektovými záměry prvního kala výzvy této oblasti podpory, jež byly schválené k realizaci. Vlastní realizace těchto projektových záměrů, bude mít primární dopad především na cílové skupiny konkrétních projektů. Projektové záměry druhého kala výzvy se nyní nachází ve fázi hodnocení. Projektové záměry schválené k realizaci z tohoto druhého kola výzvy, budou známy po zasedání rady Jihočeského kraje a to v červnu letošního roku. V roce 2011 bude v Jihočeském kraji vyhlášeno třetí kolo výzvy, a to ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. Vliv investovaných finančních prostředků do nabídky dalšího vzdělávání se projeví až po roce 2013, kdy programovací období skončí a čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie bude výrazně omezené. Jihočeský kraj si je vědom důležitosti podpory této oblasti nabídky dalšího vzdělávání a projevuje tak snahu o vyplnění vzdělanostních mezer populace, žijící na území Jihočeského kraje. Ty vznikají převážně změnou struktury pracovního trhu na tomto území. Pro současné programovací období je na oblast podpory nabídky dalšího vzdělávání na území Jihočeského kraje vyčleněna z fondů Evropské unie celková alokace ve výši 196 000 000 Kč. Po první výzvě je tato alokace vyčerpána z 13%. Jak se čerpání finančních prostředků v rámci této oblasti podpory do roku 2013 na území Jihočeského kraje bude vyvíjet, lze těžko předvídat.
Development of the South Region for the actions of the Education for Competitiveness
Keywords: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost; další vzdělávání; Jihočeský kraj; rozvoj; projektový záměr; výzva; oblast podpory; cílová skupina; finanční prostředky; Operational Programme Education for Competitiveness; further education; South Bohemian region; development; through letters; round; area of support; target groups; financial resources