Úroveň slovní zásoby u žáků na začátku 1 tř. základní školy - Veselá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na zjištění úrovně slovní zásoby u žáků na začátku 1. ročníku základní školy. Nejprve vymezuje pojem řeč, význam řeči v životě člověka a vztah myšlení a řeči. Zabývá se vývojem řeči vzhledem k věku, otázkou školní zralosti, rozvojem řeči a jejím vyšetřováním. Pojednává o vyšetření a rozvoji slovní zásoby. Poukazuje na vliv sociálního prostředí na řeč. Pomocí Testu Jaroslava Jiráska zkoumá úroveň verbálního myšlení. Záznam popisu dějového obrázku dětmi a rozbor výsledků seznamuje s využíváním slovních druhů u žáků daného věku.
The level of vocabulary among first-year primary school pupils.
Keywords: řeč; slovní zásoba; úroveň slovní zásoby; speech; vocabulary; the level of vocabulary