Srovnání dvou konkrétních salesiánských zařízení ve Španělsku a v České republice - El Asmai, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá historickými, teoretickými a ideologickými východisky salesiánského výchovného stylu a jejich naplněním v praxi na příkladu dvou konkrétních salesiánských středisek ze dvou zemí ? ze Španělska a z České republiky. Nejprve je v práci představen zakladatel salesiánů Don Bosco v souvislostech své doby a jiných prvků, které ovlivnili jeho osobnost a sociální působení. Tím práce dochází k tzv. ?preventivnímu systému? jako základní metodě salesiánů a k jeho kontextu pro dnešní dobu. Z důvodu, že práce srovnává střediska ze dvou zemí, předkládá práce stručnou charakteristiku salesiánského působení v dnešním světě a to zejména ve Španělsku a v České republice, kde se nachází srovnávaná střediska ?Asociación periferia? a ?Salesiánské středisko mládeže ? dům dětí a mládeže České Budějovice?, která jsou později stručně představena, aby mohla být srovnávaná dle vytyčených kritérií. Tato kritéria jsou: cílová skupina, kompetentnost k sociální asistenci a komplexnost působení na svěřence. Tato kritéria jsou nejprve popsána tak, jak k nim přistupoval Don Bosco a poté konkrétně popsána, jak jsou naplněna v daném středisku. Na konci každého kritéria je potom shrnutí, jak je či není kritérium střediskem naplněno.
Comparison of two concrete salesians youth centre in Spain and in the Czech Republic
Keywords: salesiánské středisko mládeže; salesiánský výchovný styl; preventivní systém; sociální asistence; salesians youth centre; salesians educational system; preventive system; social assistance