Možnosti zníženia vstupnej povrchovej dávky vplyvom nastavenia primárnych clôn pri vybraných skiagrafických vyšetreniach - Zachar, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2007)
V mojich experimentoch som porovnával údaje o skiagrafických expozíciách a ESD pri dodržaní vymedzenia primárneho zvazku na príslušnú plochu použitého receptora obrazu s údajmi o skiagrafických expozíciách a ESD pri nedodržaní predpísaného vymedzenia primárneho zvazku. Analýza získaných výsledkov potvrdila moju hypotézu, že dodržaním vymedzenia primárneho zvazku na príslušnú plochu receptora obrazu je možné dosiahnuř lepšiu kvalitu obrazu a redukovať ESD v priemere o 13,9% u vyšetrovaných pacientov.
Possibilities of radiation dose reduction by using primary beam limiting diaphragms in skiagraphy
Keywords: expozície; X-zvazok žiarenia; receptor obrazu; vymedzenie zvazku; exposures; X-ray beam; image receptor; reduction; beam limitation