Porovnání sběracích lisů CLAAS ROLLANT 46 SILAGE a LELY WELGER RP 245 při sklizni píce a slámy. - Kocábek, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce je zaměřena na porovnání lisů na válcové balíky od dvou různých výrobců. Porovnávanými lisy byly Claas Rollant 46 Silage a Lely Welger RP 245. U lisů se porovnávala kvalita řezání, slisovatelnost a kvalita píce. Práce je doplněna o rozbor výkonností a exploatačních ukazatelů, o náklady na lisování a o náklady na 1 t sklizeného materiálu. Pro lis Lely Welger RP 245 byla zjištěna lepší kvalita senáže, efektivnější slisovatelnost, vyšší výkonnost. Kvalita senáže byla hodnocena jako výborná. Slisovatelnost pro seno byla 182,27 kg*m-3, senáž 383,31 kg*m-3 a slámu 127,64 kg*m-3. Lely Welger RP 245 zpracoval 12,40 t*h-1 sena, 18,20 t*h-1 senáže a 8,90 t*h-1 slámy. Ekonomické ukazatele byly lepší pro lis Claas Rollant 46 Silage, což bylo způsobeno nízkými pořizovacími cenami. Náklady na 1 ha byly ? 424,40 Kč*ha-1 sena, 449,60 Kč*ha-1 senáže a 410,00 Kč*ha-1 slámy, náklady na 1 t sklizeného materiálu ? 120,52 Kč*t-1 sena, 93,33 Kč*t-1 senáže a 193,23 Kč*t-1 slámy.
Comparision of pick-up balers Claas Rollant 46 Silage and Lely Welger RP 245 at harvest of fodder and straw.
Keywords: svinovací lis; slisovatelnost; kvalita senáže; náklady; baler; compressibility; quality of haylage; costs