Reflexe výskytu a podmínek zařazování sociálních témat do zpravodajských reportáží regionálních televizí - Kronika, Ondřej Alexandr (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se soustřeďuje na výskyt sociálních témat ve zpravodajských reportážích, odvysílaných regionálními televizemi působícími v Jihočeském kraji v letech 2009 ? 2012. Za užití smíšeného výzkumu byl nejdříve zkoumán počet a obsah reportáží (kvantitativní část šetření), které souvisí se sociální oblastí. Počtem těchto reportáží výzkum vymezuje jejich poměr k ostatním tématům. Analýza obsahu potom zkoumá, která témata sociální práce jsou mediálně upřednostňovaná. Informace následně posloužili jako podklad pro rozhovor s šéfredaktorkami zkoumaných televizí (kvalitativní část šetření). Respondentky ve svých výpovědích objasní profesní chod televizí a stejně tak i kritéria, podle jakých jsou témata pro reportáže vybírány. Vedle postojů šéfredaktorek vůči prezentaci sociální práce v médiích zveřejňují rozhovory také faktorky, které tuto prezentaci mohou podpořit a naopak i kritéria, jaká mediálnímu zprostředkovávání sociální oblasti brání. V rámci etického rozměru práce se rozhovor soustředí rovněž na to, zda li může osobní přesvědčení redaktora o důležitosti prezentace sociálních témat ovlivnit výskyt této problematiky ve zpravodajství, i navzdory profesním normám a zpravodajským hodnotám, které hovoří spíše proti této prezentaci. Rozhovor tak umožní zjistit, zdali redaktoři nepociťují určité dilema, případně jakou roli hraje jejich svědomí, při upřednostňování buď profesních norem anebo osobních postojů. Podle praktika diplomové práce byla zvolena podoba teoretické části. Ta se v samostatných kapitolách věnuje právě oblastem etiky, sociální práce a médií. Součástí teorie je i kapitola, která se zabývá přímo vztahem sociální práce a médií. Vedle vymezení základních pojmů poskytuje teoretická část i zázemí pro výzkum, prezentuje některé výzkumné soubory, kategorie pro šetření a také argumenty pro formulaci hypotéz. Zjištěné informace byly ve výsledné podobě konfrontovány se zástupci redakcí regionálních televizí, jejichž výpovědi objasňují profesní chod televizí i to, na jakém principu jsou reportáže vybírány. Práce rovněž zveřejňuje postoje těchto redakcí ohledně prezentování sociální práce v médiích. Tomuto vztahu se vedle vymezení základních pojmů a problematik rovněž věnuje i teoretická část práce.
Occurence reflection and seletction criteria of social issues in the regional television reports
Keywords: Sociální práce; média; etika; Jihočeský kraj; zpravodajství; analýza reportáží; postoje redaktorů. Smíšený výzkum; obsahová analýza; polostrukturovaný rozhovor.; Social work; media; ethics; South Bohemia Region; news; reports analyses; editors´ attitudes. Mixed research; content analysis; semi-structured interview.