Soustava a předepisování tolerancí dle ČSN, EN a ISO se zaměřením na přesnost rozměrů a geometrie - Janová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce je zaměřena na způsob kontroly rozměrových i tvarových nepřesností, které jsou dány normami. V rámci úvodního výkladu je krátce zmíněna historie a vývoj technické normy u nás. Úvodní část dále obsahuje rešerši problematiky zapisování rozměrovýcha tvarových nepřesností na výkresech podle EN a ISO. V navazující části jsou vysvětleny symboly, základní názvosloví, druhy tolerancí a jejich zápis na výkresech. Další část se zabývá správnou interpretace zápisu výkresu do praxe a soubor obrazných příloh. V závěru práce je uvedena drsnost povrchu.
System and prescribing tolerances according to ČSN, EN and ISO with focus on accuracy of dimensions and geometry
Keywords: Tvarové nepřesnosti; rozměrové nepřesnosti; značení nepřesností; norma; tolerance; soustava tolerancí; výkres; inaccuracies shape; dimensional inaccuracies; marking inaccuracies standard; toleration; toleration system; drawing